Cittaslow is het internationale keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit tot de top behoren. Alphen-Chaam is sinds 26 juni 2010 als 2e gemeente in Nederland Cittaslow gecertificeerd. Met dit keurmerk draagt gemeente Alphen-Chaam zorg de kwaliteit van leven te verbeteren door het authentieke te koesteren en nieuwe technieken in te zetten die vooruitgang mogelijk maken.

Maaike Wolfs heeft duurzaamheid door haar aderen lopen. Het is vanzelfsprekend om te kijken hoe producten hergebruikt kunnen worden of hoe iets efficienter kan. Dit draagt enorm bij aan de Cittaslow gedachte. Maaike Wolfs neemt verantwoordelijkheid met haar werk voor de ontwikkeling van de gemeente, door bij te dragen aan de verduurzaming van het dorp. Ook heeft Maaike ervoor gekozen haar kantoor volledig elektrisch en zelfvoorzienend te maken met vrijwel allemaal tweedehands spullen.

Verduurzaming zorgt voor het bewaken en bevorderen van de kwaliteit van de leefomgeving. Dit kan door het uitvoeren van maatregelen, waardoor een woning comfortabeler wordt, door het nemen van maatregelen door bedrijven, omdat de wetgever dat eist, of door het terugdringen van CO2-uitstoot, zodat de natuur beter haar gang kan gaan. In gemeente Alphen-Chaam wordt dit samen met de supporters van Cittaslow Alphen-Chaam gedaan. Maaike is trots hier sinds mei 2024 onderdeel van uit te mogen maken.