Mantelzorg is bij Maaike Wolfs in vakbekwame handen - Interview door Edwin Vlems

“Ik denk dat we met zijn allen nog heel erg moeten veranderen, bij andere culturen is het normaal dat je je ouders zelf verzorgt.” Maaike Wolfs praat vol overtuiging, ze heeft zich als bouwkundige gespecialiseerd in ‘mantelzorg’ oftewel de zorg door mensen uit de directe omgeving. Ze adviseert dan natuurlijk over aanpassingen aan de woningen van hulpbehoevenden.
Want de Nederlandse staat trekt zijn handen steeds meer af van de zorg en hoopt dat de maatschappij het overneemt, onder andere met nieuwe wetgeving (om precies te zijn: ‘bijlage 2 van de wet BOR’) en maatregelen op gemeenteniveau. Over die wetgeving straks meer. Maaike is sowieso erg ‘maatschappelijk verantwoord’ bezig merk ik, haar kindje krijgt zelfs uitwasbare luiers: “Ja er zit wel een papieren binnenkant in die je weggooit hoor, anders stop ik ze niet in mijn wasmachine. En als we een dagje weggaan neem ik gewoon wegwerpluiers mee, zo fanatiek ben ik nou ook weer niet.” Maaike weet het goed te vertellen: “Als je het over duurzaamheid hebt knaagt bij iedereen wel iets, ondanks dat we er luchtig over doen. Mensen roepen bijvoorbeeld heel laconiek ‘Afval scheiden? Het wordt toch allemaal bij elkaar gegooid’. Ik ben ook niet heilig hoor, maar ik vind dat je op zijn minst na moet denken over waarom je dingen doet.”

Duurzaamheid op maat

Wat ook opvalt is dat Maaike op een heel andere manier naar de bouw kijkt:
“Traditionele bouwbedrijven weten precies wat de klanten willen. Of ja dat denken ze. Als een klant vraagt om duurzaamheid dan wordt er verder niet doorgevraagd, men weet het wel en maakt dat wat het interessantst is om te maken. Maar ik vraag altijd door: wat bedoel je precies met duurzaamheid?”. Het opvallende is dat ze dit tijdens haar opleiding al door had: “Weet je, eigenlijk heb ik ook helemaal geen echte bouwkunde gestudeerd maar ‘Technische Innovatie Wetenschappen’. En daar leer je na te denken over de vraag ‘wat doen we nou eigenlijk’, bij een bouwproject bekijk je bij elk project bijvoorbeeld wat ieders belang is. Maar toen ik in het bedrijfsleven begon te werken leerde ik vrij snel hoe de praktijk werkt: Je zit gewoon je opdrachten af te werken en geld te verdienen, je leert niet om na te denken. Of ja je leert eigenlijk hoe je niet na moet denken.”

Mantelzorgwoning

Het was voor Maaike dan ook heel logisch om op een bepaald moment voor zichzelf te beginnen, en zich te specialiseren in de mantelzorg: 
“Het hele onderwerp staat natuurlijk hoog op de politieke agenda, maar het ligt ook dicht bij mezelf. Ik maak me wel eens zorgen over de beslissingen die de laatste tijd op gemeenteniveau worden genomen: soms staan mantelzorgwoningen in bestemmingsplannen en soms niet, terwijl het wel door de overheid gestimuleerd wordt.” En in praktijk kan dat lastig zijn: “Je mag bijvoorbeeld niet zomaar een woning splitsen of iemand bij jou in je garage laten wonen. De gemeente moet daar toestemming voor geven, en dat doen ze bijna nooit. Nu komt er een regel rechtstreeks vanuit Den Haag, de zogenaamde bijlage 2 van de nieuwe BOR. Met deze regel kun je de gemeente ‘overrulen’ als je bijvoorbeeld een garage tot huis wilt verbouwen en ze liggen dwars.”
Maaike heeft zich goed verdiept in de hele materie, dat valt op. “Ik help mensen die bezig zijn met aanpassingen van hun woning voor mantelzorg, ook met het administratieve stuk. Dus dan moet je er wel wat van af weten. Maaike regelt ook dat de benodigde aanpassingen worden uitgevoerd, en op een overzichtelijke manier: “Ik kom of bij relatief jonge mensen (65) terecht die vooruit denken, maar ook bij oudere mensen die al echt ‘gevaarlijk’ bezig zijn. Vaak komen we bij eenvoudige oplossingen zoals het verbouwen van de trap.”

Maaike vindt het ook allemaal heel logisch dat het deze kant op gaat: 
“Ik ben me er zelf ook van bewust dat ik voor mijn ouders en mijn schoonouders straks een rol hierin moet vervullen. We hebben er al over gesproken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Iedereen gaat dit overkomen, we hebben ooit allemaal die hulp nodig. En het is veel leuker als we dat met elkaar gaan doen.” Hmm ik merk dat ik nog aan het idee moet wennen, maar ze heeft ongetwijfeld gelijk. Ik zal eens kijken of de garage groot genoeg is voor twee oude mensen.