Hoe de digitalisering onze maatschappij doet veranderen

Regelmatig hoor ik “het internet” of “de computer”, daar kan alles. Er zijn mensen die dit medium als de doos van Pandora zien. Zelf kunnen ze niet overweg met het toetsenbord en de muis, maar in hun belevenis is het een andere wereld, welke bijna een kwaadaardig sprookje lijkt te zijn. De digitale wereld is anoniem, gaat snel en er is veel informatie beschikbaar.
Maaike WolfsVan oudsher wordt de term anoniem gebruikt als de naam van een schrijver onbekend is. De opkomst van internet heeft geleid tot het ontstaan van vele anonieme geschriften en informatie-uitwisseling. Naast het plaatsen van berichten onder de noemer “anoniempje”, zijn namen en foto’s niet te verifiëren. Het blijkt belangrijk om dat gevoel van vertrouwen te geven; volgens mij kan dat door te laten zien wie je bent en daarin de waarheid te verspreiden.

Communiceren via het wereldwijde web gaat snel. Informatie wordt super snel naar de andere kant van de wereld verzonden. En deze informatie kan vrijwel alles bevatten, de mening van een persoon, een rekening of een foto. Anno 2013 zijn mensen zelfs op de hoogte van verkeerscontroles waar dan ook en worden deze daarom meerdere malen per avond op andere plaatsen gehouden. De snelheid van internet is goed te gebruiken, laten we juist de voordelen benutten bijvoorbeeld door zaken te doen met het Verre Oosten.

Als je het woord “boom” in toets op Google krijg je ongeveer 324.000.000 resultaten en om deze te vinden is 0,23 seconden nodig. Wanneer je informatie zoekt over bomen in de bibliotheek vind je meters aan boeken. Als we een nieuwe verzekering willen afsluiten bestaat de mogelijkheid de diverse aanbieders te vergelijken op het wereldwijde web. Eenvoudig worden alle verschillen, prijzen en voorwaarden naast elkaar gezet en kan de keuze gemaakt worden. Vroeger werd de verzekeringsagent thuis uitgenodigd voor een kopje koffie en werd zijn advies uiteindelijk opgevolgd. Het informatie aanbod is ontzettend groot en met tijd en energie is het beste antwoord op elke willekeurige vraag te vinden.

Pandora kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en opende de doos. Toen kwamen daar alle rampen, ziekten en zorgen uit tevoorschijn en verspreidden zich over de aarde: aan het kommerloze bestaan van de mensen was een einde gekomen. Deze vergelijking met het wereldwijde web lijkt me niet op zijn plaats. Er is veel veranderd. In de huidige maatschappij is communiceren niet alleen meer in persoon mogelijk, het kan daarnaast op een virtuele en vlugge manier. Ook is bijvoorbeeld het achterhouden van informatie vrijwel onmogelijk; alles kan snel en anoniem over de hele wereld verspreid worden. Is het niet heerlijk de hele wereld aan je voeten te hebben? En natuurlijk is het niet altijd even makkelijk, maar het is geen doos van Pandora. Samen is dit toch een prachtige tijd?